Contest Senyuman Si cilik  

Posted by ayu zarina


 due 12 feb




Nama: Damia Ayyunie bt Khairuddin
Umur: 1 tahun 10 bulan
D.O.B: 30/03/2009

"contest cintai alam sekitar"  

Posted by Ayu Zarina


http://jomklikblog.blogspot.com/2011/01/rm-300-untuk-follower-bermula.html

Langkah-langkah untuk menangani masalah alam sekitar:



1. Kurangkan pengunaan kenderaan atau dengan erti kata lain, kongsi jer kereta kawan2 tu. Kalau kawan2 tak der kereta, naik sahaja pengangkutan awam. Ini disebabkan oleh lapisan atmosfera yang dicemari oleh karbon monoksida dari pembakaran enjin petrol kenderaan.







2. Kempen kesedaran perlu diperluaskan oleh pihak2 tertentu terutamanya Jabatan Alam Sekitar. Maksudnya disini, kempen2 kesedaran boleh dibuat melalui iklan2 bercetak sepeti TV, atau poster2 yang ditampal di sesetengah tempat.





3. Menyediakan tempat2 khas pembuangan botol2, plastik, tin aluminium, bateri, tayar buruk atau suratkhabar lama .Ini penting untuk menjimatkan sumber tenaga dan alam untuk masa akan datang.



4. Gunakan kaedah2 alternatif untuk mengawal serangga atau perosak tanaman kerana Racun makhluk perosak boleh menyebabkan barah. Kalau dalam bidang pertanian, sebaik2nya guna kaeah biologi untuk menghapuskan perosak tanaman.





5. Tanam semula pokok2 yang telah ditebang. Ini kerana pengurangan kawasan tadahan dan juga hutan simpan boleh menyebabkan tanah runtuh dan kekurangan bekalan air bersih. Penanaman semula pokok penting agar keseimbangan ekologi perumahan terkawal.





6. Pengawalan ketat permit2 untuk pembinaan kilang di kawasan2 rumah atau bandar. Ini kerana ia bukan sahaja menyumbang kepada pencemaran alam sekitar, malahan gas-gas beracun serta bahan kimia yang dibebaskan mampu menyebabkan hujan asid.





7. Organisasi-organisasi seperti pihak sekolah, balai rakyat dan juga kelab remaja boleh menyumbang ke arah   kebersihan alam sekitar. Guru2 boleh menyerapkan pendidikan alam sekitar dalam subjek Moral. Selain itu pertandingan2 kelas terbersih juga boleh dilakukan untuk menggalak anak2 kecil ni menjaga kebersihan.





8. Yang ni paling penting sebenarnya. Iaitu INDIVIDU itu sendiri. Kita semestinya mengamalkan konsep menggunakan semula barang-barang yang boleh digunakan semula ( reuse), menggunakan barang-barang yang dibuat dari barang-barang yang diproses semula ( recycle) dan mengurangkan penggunaan barang-barang yang tidak diperlukan (reduce). Dengan sikap ini secara tak langsung dapat mengurangkan pencemaran. 


Credit to google utk semua gambar2 kat atas!!!




Gambar saya dengan pemandangan alam sekitar!!!








I Love My Family Contest 2011  

Posted by ayu zarina



Ceritakan kenapa anda sayangkan keluarga anda n apa aktivity terbaru yg anda lakukan bersama keluarga tersayang dengan gaya penulisan yang kreatif, dan menarik. Paling best kalau dapat sertakan tarikh2 dan tempatnya sekali

Kenapa saya sayang keluarga saya???

KASIH SAYANG DAN CINTA pada ahli keluarga saya adalah secara semulajadi. Tidak memerlukan alasan kenapa saya perlu sayang keluarga saya. Kasih suami bawa ke syurga. Kasih anak2 membawa kebahagiaan. 


Tanpa suami mungkin saya tidak sekuat seperti harini. Kerana dialah tempat saya mengadu, kerana dialah tempat saya berkongsi kegembiraan, dan kerana dialah saya dapat pahala kalau saya berbakti kepadanya. Apa sahaja yang saya lakukan, mesti dia lah orang pertama yang tahu..



Darah semulajadi yang mengalir dalam anak2 saya pula, semestinya membuatkan saya sentiasa ingatkan mereka. Tanpa mereka tidak mungkin saya mendapat gelaran "IBU"...Kerana mereka adalah sebahagian daripada saya. Penah ungkapan2 seperti ini terkeluar dari mulut saya.
"ABANG, KALAU SAYANG YANG PERGI DULU, ABANG TENGOKLAH ANAK-ANAK KITA, KERANA SEPARUH DARIPADA SAYANG ADA PADA MEREKA"


Aktiviti terbaru kami

Semestinya salah satu acara aktiviti WAJIB cara kami mengeratkan silaturahim antara kami anak beranak ialah pergi HOLIDAY...boleh dikatakan every month memang kami spend time dan money just utk bawa anak2 pergi bermain pool kesukaan mereka. TAK CAYA??? Jom tengok gambar2 kat bawah..


Tarikh: 23 Jan 2011
Tempat : Makhota Hotel Melaka

Baru jer aktiviti kami ni...minggu lepas punya program..Walaupun tujuan asal adalah nak ikut si suami ada keje kat Melaka, tapi mana boleh si ayah tinggalkan family tersayang kan. Peluang yang ada tu of coz takkan kami sia2 kan. Anak- anak swimming di pool, shopping bersama2 dan semestinya acara makan besar bersama2 adalah acara wajib.


Tarikh: 1 Jan 2011
Tempat: Holiday Villa Subang Resort, Selangor

Sebagai reward utk anak pertama, aleesya yang makin pandai membaca dan menulis, maka terhasillah aktiviti kami bercuti di Holliday Villa ni. Semestinya percutian kami tak akan lengkap tanpa swimming di pool, makan2 serta shopping...


Tarikh: 16 Jan 2011
Tempat: Dataran Johor Bharu

Tapi andai kata kami tak pergi holiday pun, itu bukan bermakna kaMi satu keluarga tak boleh melakukan aktiviti. Contohnya dalam gambar di atas..Walaupun di dataran, asalkan kita pandai menghabiskan masa berkualiti bersama keluarga, saya pasti ia tetap dapat mengeratkan lagi hubungan kami.

Sertakan Gambar keluarga anda bersama dan nyatakan kenapa anda rasa gambar itu yg paling menarik utk di kongsi . Of coz letak gambar yg 'cun sekali hokey' . Janji ada kaitan dengan tajuk dan yg pasti jugak...confident yg anda akan menang kalau gambar meletuppp di kongsi hihihihi


This is my family...Tanpa mereka siapalah saya hari ini. 

Gambar kat atas tu saya rasa paling unik sebab posing kami santai dan selamba. Bukannya senang kami nak ambil gambar cukup lengkap 1 family ..selalu gambar2 ibu dan anak2 nya sahaja. BTW credit to kedaigambarkami sebab gambar kat atas tu adalah gambar kami menang photoshoot. 

Cuba tengok betul2 gambar kat atas...aleesya (anak sulung saya) dan saya mempunyai posing yang hampir serupa. Like mother like daughter...sebab kami berdua memang pantang tengok kamera. Ayyunie ( si adiknya pula), agak malu2 nak bergambar, same like her father...hehe..so fair and square. ..sorang ikut ibu, sorang ikut bapa. And of coz gambar kat atas tu unik sebab setiap sorang daripada kami mempunyai mimik muka yang berbeza.

KATA-KATA AKHIR DARI SAYA..

i LOVE MY FAMILY BECAUSE THEY CAN MAKE ME SMILE..
I LOVE MY FAMILY BECAUSE THEY CAN MAKE ME LAUGH AT ANY MOMENT
I love my family because we will be together for ever and I wouldn't have it any other way! I could not have hand picked a better family to share everyday/hour/min of my life with.

I love my little family !!!!!








Jom jana duit macam nuffnang dengan HeartBeat!! You click I click too!!

"Gieyana Giveaway ~ I'm Look Younger!"  

Posted by ayu zarina

Jom support kawan2 buat GA...
Nak join??? Klik2 bawah






My Giveaway for My Birthday...Yes! I'm Look Younger!
Tarikh tutup : 20th February 2011, time : 20:02
Hadiahnya..Perfume from Body Shop lagi (nnt Ai Up hadiahnya yer)!..dan FM dari Penang utk 5 lucky no yer..:)



Jom jana duit macam nuffnang dengan HeartBeat!! You click I click too!!

Contest pabila photo mula.... ber...cerita  

Posted by ayu zarina





The boy: Akak, saya dah lama berkenan ngan akak...nak beli bunga tak der duit, jadi saya rembat bapak saya punya tripod utk hadiahkan pada akak.
The akak: (sambil muka control cun)..Oh ye ke..alahai adik, kenapa susah2...tak bagi bunga pun tak pe lah...tapi kalau adik dah bagi, akak kena amik lah kan....kang malu pulak adik nanti...huhu

Nak tag:
Ummie Eisya
Mama Zharfan




Jom jana duit macam nuffnang dengan HeartBeat!! You click I click too!!

Contest Holiday Ummi 2011  

Posted by ayu zarina




Nak teka Ummi sekeluarga akan bercuti ke
Cherating, Pahang!!!

Gambar percutian kami yang paling menarik??


Gambar cuti2 @ Universal Singapore Studio yang menjadi pilihan..

NAK TAG:
ummie eisya
mama rifqy



Jom jana duit macam nuffnang dengan HeartBeat!! You click I click too!!

Baby & Me Style Shopping Contest  

Posted by ayu zarina

Baby & Me


 due 3 feb


Tugasan 1:
Sertakan sekeping gambar anda dan anak/anak saudara berusia 3 tahun ke bawah dalam pakaian shopping terbaik anda berdua.
Ini pilihan saya yang terbaik!!! Walaupun jenuh mencari gambar yang sesuai.
Nama: Ayu aka Ibu damia
Nama anak: 
Hubungan : Anak dan ibu

Gambar kami anak beranak shopping kat JOM HEBOH, DANGA BAY..
Style kami anak beranak shopping??
1. Si ibu semestinya dalam pakaian casual. Contohnya jeans dan juga blouse yang serap peluh. Ye lah...macam contoh kat atas..shopping tak semestinya dalam Shopping complex kan...so faktor cuaca juga perlu diambil kira kalau nak shopping kat luar shopping complex. Yang utama pastikan serap peluh. Kalau tak nanti berbau pulak badan.
2. Semestinya si anak juga memakai outfit yang selesa. Macam kat atas, dress sleeveless menjadi pilihan. Sebabnya utk elakkan si anak terlampau panas.  Kalau boleh jangan pakaikan si anak legging kalau nak shoping waktu panas. Kesian dia. Lagi satu. kalau boleh ikat rambut si anak kalau rambut panjang. Kalau rambu pendek pula, sila pinkan. Ini supaya anak2 kita tak rimas disamping peluh tak terperangkap dalam rambut..
3. Lagi satu, kami semestinya sedondon...Nasib baik dapat gugurl...leh gak buat teman ibu pakai baju warna sama..
4. Oh yer...saya suka pakai slingbag kalau shopping ngan anak2...tak suka bawa handbag sebab rasa sangat menyusahkan. Dan semestinya saya juga akan elakkan memakai kasut tumit tinggi lorrrr...tak kuasa nak control ayu tau..
Itulah style saya bershopping...yang penting ringkas dan selesa 

Tugasan 2:
Berikan TIPS - Bagaimana anda dapat bershopping dan melayan kerenah anak dalam masa yang sama.

Bukan mudah sebenarnya kalau nak shopping dengan anak...sebab mana nak pilih barang lagi, mana nak layan kerenah anak lagi kan... tapi antara kaedah2 yang saya guna adalah:

1. Selalu keluar membeli belah pada waktu bukan kemuncak. Contohnya elakkan pergi waktu weekends. Sebab masa tu ramai orang kan. Dan kalau weekdays pulak, pergi shopping time office hour. Confirm anak2 senang diuruskan.
2. Kalau boleh cuba beli barang2 yang disenaraikan. Sebab ia lebih menjimatkan masa. Kanak2 cepat boring terutama kalau mengambil masa yang agak lama. Jadi kalau dah ada senarai barang yang nak dibeli, rasanya lagi cepat lah kita ambil barang tu.
3. Elakkan gi shopping time waktu tidur anak atau waktu makan anak. Kerana confirm kanak2 akan merengek. Dan ini sekaligus akan membantutkan niat kita nak shopping. Dan akhirnya kita pula marah2 kat anak kita.
4. Sediakan snek ringan macam biskut untuk anak kita kunyah2. Ini penting supaya anak2 kita tidak rasa boring atau pun ia dapat mengalaskan perut si anak yang berkeroncong tatkala menemani si ibu shopping.
5. Letakkan anak2 dalam stroller atau troley yang disediakan. Ini penting supaya kita cukup tangan untuk shopping. Kalau tidak mana nak dukung si kecil, mana nak tolak trolley lagi kan.

Baby & Me Shopping Style Contest
dianjurkan oleh 
Dengan hadiah-hadiah menarik daripada
Photobucket
Photobucket




Jom jana duit macam nuffnang dengan HeartBeat!! You click I click too!!

Contest Foto Kiut  

Posted by ayu zarina




Nama: Damia Ayyunie bt Khairuddin
Umur: 1 tahun 10 bulan


Jom jana duit macam nuffnang dengan HeartBeat!! You click I click too!!

Contest "Si Comel Bergaya"  

Posted by ayu zarina


  tarikh last contest 31/01/2011 



Nama: Damia Ayyunie bt Khairuddin
Umur: 1 tahun 10 bulan
D.O.B: 30/03/2009
Nama ibu: Ayu aka ibu damia



Jom jana duit macam nuffnang dengan HeartBeat!! You click I click too!!

Cute Baby Style Contest  

Posted by Ayu Zarina


Due: 24/2



Nama: Damia Ayyunie bt Khairuddin
Umur: 1 tahun 10 bulan
D.O.B: 30/03/2009
Nama ibu: Ayu aka ibu damia





Jom jana duit macam nuffnang dengan HeartBeat!! You click I click too!!

Muslimah Paling Bergaya  

Posted by ayu zarina





Perlukah Pn Ermayana menganjurkan contest @ G.A pada masa akan datang? Mengapa?

 Ya, perlu!!! Kerana dengan menganjurkan contest, penganjur boleh berkenalan dengan lebih ramai blogger. Disamping mendapat pahala kerana sudi menaja hadiah2 yang begitu menarik sekali. Selain tu, ia juga credit kepada pemenang contest sebab of coz lepas ni ramai yang akan cuba berkenalan dengan pemenang2 contest pula.

Mengapa anda rasa anda patut menang contest ini?

Saya rasa saya patut menang contest ini kerana setiap perempuan boleh menjadi muslimah. Tetapi bersesuain dengan tajuk contest ini iaitu " Muslimah Paling Bergaya", yang mana saya rasa gaya saya cukup neutral dan sopan walaupun berada dirumah. Yang penting setiap muslimah mesti memaparkan keindahan dari dalam, bukan luaran semata2. Lagipun baju kurung memang evergreen bagi muslimah. Ke mana sahaja, pasti baju kurung yang menjadi pilihan. Oh yer, lagi satu saya rasa sebab tudung Fareeda yang saya pakai tu memang special... ia membuatkan saya nyata lebih nampak muslima moden.

Nak tag:
Ummie Eisya
Mama Iqy



Jom jana duit macam nuffnang dengan HeartBeat!! You click I click too!!

Dengan HEARTBEAT!!! Ternyata anda juga mampu dapat duit macam NUFFNANG  

Posted by ayu zarina

HEARTBEAT??
Apa tu?? Produk kecantikan kah?? Produk Pelangsingan kah??
Ooooo rupa2nya HEARTBEART adalah satu sistem yang lebih kurang macam NUFFNANG juga..
Boleh dapat duit jugak kalau orang click2 atau register melalui blog kita.
Sekali click dapat lah RM 0.04....hehe nampak jer sikit..tapi kalau ramai2 click banyak gak tu hasil.
Pastu kalau org yg succesful registered selepas klik2 kat HEARTBEAT dalam blog kita..dapat pula RM2..
Ok lah sesangat kan...bukannya susah pun..Just Copy Paste jer code yang diberi tu ke dalam blog masing2..

Apa lagi?? Jom follower2 blog damia aleessya & damia ayyunie  dan juga blog contest ni daftar sekarang...
Tak rugi pun...seminggu sekali check tengok2 ader duit..
Sapa tak suka kan??

Ok...cam mana nak daftar tu?? Alaaaa..easy peasy jer pun..hehe

 Mula2 CLICK banner kat bawah ni



Pastu klik kat yang ibu bulat hitam tu..


 Pastu ikut jer arahan step by step tu....insyaallah...mesti boleh punya yer...

Kalau sesiapa yang singgah2 kat blog ibu ni, then klik2 kat HEARTBEAT blog ni, please let me know yer..nanti ibu akan return klik2 pula..


Peringatan: 

Dengan mendaftar HEARTBEAT ni, ia langsung tidak akan menjejaskan status GLITERRI dalan akaun NUFFNANG anda.. Saya dah registered!! Anda bila lagi??

Ibu daftar HEARTBEAT ni melalui blog mama zharfan, dah lama pun...9/12/2010....dan pencetus semangat ibu utk buat iklan heartbeat ni adalah anje..Kalau uols nak lebih maklumat mengenai HEARTBEAT ni...bolehlah singgah blog mereka yer..